Papa Franciskus’un Sinod Açılış Konuşması

Olağan XVI. Episkoposlar Sinodu, Vatikan’da yeni oturumlar için toplanmış bulunuyor. 2 Ekim’de başlayıp 27 Ekim’e kadar sürecek olan çalışmalar, “Sinodalite üzerine Sinod” başlığı altında yürütülüyor.  “Birlikte Yürümek”  anlamına gelen Sinod’un açılışında Papa herkesi birbirini dinlemeye, herkesin empoze etmeden katkısını sunmaya, kendi fikirlerine kapalı kalmamaya ve gerektiğinde herkesin yararı uğruna kendinden feragat etmeye davet etti. Papa, açılış konuşmasında dünyadaki savaşlar ve zorluklar nedeniyle 7 Ekim’de oruç ve dua çağrısında bulundu.

Papa, sinodal mecliste, “düşünceler ve parlak sezgiler” sunabilen “güçlü, hazırlıklı insanların” varlığının, “uyaran”, “daha açık bir şekilde düşünmeye ve kararlı bir şekilde ilerlemeye” teşvik eden “zenginlik” olduğunu ve “zorluklar ve güçlükler karşısında bile inançta sağlam kalmaya yardımcı olduğunu” söyledi. Ve sonra “açık bir kalbe, diyalog içinde bir kalbe” sahip olmak, “açık olmak”, “kendimizi birbirimize kucaklayıcı bir kucak ve sığınılacak bir yer olarak sunmak” gerekir. Çünkü sinodal mecliste her bir kişi “etrafında kendisini seven, saygı duyan, takdir eden ve söyleyeceklerini dinlemek isteyen dostlarının varlığını ne kadar çok hissederse, kendisini o kadar kendiliğinden ve özgürce ifade etmekte o kadar özgür hissedebilir” diye sözlerine devam etti. Bunun, ‘kolaylaştırıcı bir teknik’ olmadığını, ancak ‘Kilise’nin doğası’ olan ‘kucaklama, koruma ve önemseme’ ile ilgili olduğunu belirtti. Temel olanın “uyum” olduğunu, bunun da pek çok farklılıkta tek bir ses yaratabilen Kutsal Ruh sayesinde uyumun sağlanabileceğini vurguladı.

Papa son olarak Son olarak, İsa’nın öğrencilerinin önüne koyduğu, “onları tövbe etmeye ve kendisini kabul eden küçük çocuk gibi olmaya” davet eden okumayı hatırlattı.

Göklerin Egemenliğinde “büyük olmak” için bir çocuk gibi küçük olmak gerektiğini söyledi. Sinod, büyük ve önemli konuları ele almaktaysa da İsa’nın “küçük çocuğu” toplantıların ve çalışmaların merkezine yerleştirmeye devam ettiğini vurguladı.

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-10/pope-opens-synod-general-assembly-with-mass-in-st-peter-s-square.html

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2024-10/papa-sinodo-ascolto-comunione-umilta-aprire-mente-cuore.html